Gör backup på dina viktiga filer

Är olyckan framme och din dator går sönder så kan det få ganska stora konsekvenser om du inte innan tänkt på att detta kan inträffa.

Men om du med jämna mellanrum kopierar över viktiga filer från din dators hårddisk till ett USB minne eller annan extern media så minimerar du skadan.

Det finns flera bra tjänster som sköter säkerhetskopieringen helt automatiskt för dig utan att du behöver usb-stickor eller andra externa medier.

 

 

Dropbox

http://dropbox.com

 

Dropbox fungerar så att du har en mapp på din dator som du kopplar till ett konto hos dem (du kan ex ta mappen Mina dokument). Denna mapp med allt dess innehåll (undermappar, filer) sparas även parallellt på dropbox servrar och finns tillgänglig för dig på vilken dator som helst om man loggar in på sitt dropboxkonto. Helt perfekt om man har flera datorer och vill få åtkomst till samma filer på olika datorer.

När du sedan lägger in en fil, ändrar eller tar bort den så sker även samma sak direkt i mappen som finns hos dropbox. Detta sker i bakgrunden så du behöver inte vänta på att filen skall laddas upp. Man kan även välja att dela ut åtkomst av filer till vänner.

 

Dropbox erbjuder 2GB lagringsyta gratis. Är man ibehov av mer så kostar det några dollar (i dagsläget 99$ / år för 50GB).

Läs mer på dropbox hemsida.

 

Storegate

http://www.storegate.se/

 

Storegate är en svensk tjänst som tillhandahåller lagringsyta på nätet. Tjänsten fungerar ungefär som dropbox, men skillnaden är att man istället för att skapa en mapp och knyta den till kontot så väljer man istället vilka mappar och filer som skall kopieras. Kopieringen sker inte direkt utan detta schemaläggs av dig. Exempelvis kan man välja att en kopiering skall ske en gång i veckan. När kopieringen är klar kommer ett e-postmeddelande som bekräftar att detta är gjort.

 

Du kommer åt dina filer via webbläsaren på vilken dator som helst om du loggar in på ditt konto. Mycket smidigt.

 

Storegate erbjuder 25GB lagringsyta för 49:- / månad. Detta räcker gott och väl till för de flesta användare.

 

Läs mer på storegate.se

 

 

Spara alla dina säkerhetskopior som du gör i Godman Redovisning i en mapp som sedan säkerhetskopieras av någon av ovanstående tjänst (ellere någon annan). Då har du säkrat upp dig bra ifall olyckan är framme.

Kommentarer (1) -

  • Hasse Svensson

    2011-08-24 10:21:07 |

    Billigast är att om man har hotmail eller gmail kan man sända ett mail till sig själv och lägga in säkerhetskopian i mailet
    Mailet kommer då att ligga på en server "utanför hemmet"

Kommentarer är stängt